ZIELARZ FITOTERAPEUTA - KOD ZAWODU 323012
KURS ZAWODOWY ZIELARZ - FITOTERAPEUTA
TERAZ W WARSZAWIE - 13.09.2019 -27.09.2020 - 290 GODZIN !!!
.
PLAN SZKOLEŃ, WARSZTATÓW, ZJAZDÓW ZIELARSKICH 2019
WARSZTATY, SZKOLENIA, TARGI       
KURS ZAWODOWY ZIELARZ FITOTERAPEUTA

Łuska gryczana – źródło rutyny

Historia upraw gryki liczy sobie około trzech tysięcy lat, a jej pochodzenie związane jest z górskimi rejonami północnych Indii. Przez wiele lat wykorzystywano wyłącznie środkową część nasion, z których wytwarzano kaszę i mąkę, a zewnętrzną warstwę – łuskę, traktowano jako odpad. Okazuje się jednak, że łuski, czyli lekkie okrywy ziarna posiadają wiele właściwości wpływających korzystnie na nasz organizm.

Łuska gryki jest bogata w  składniki mineralne takie jak fosfor, potas, magnez, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. Zawiera też flawonoidy, w tym rutynę, które wykazują właściwości rozkurczowe, moczopędne, przeciwzapalne, a także uszczelniające naczynia krwionośne. Łuska jest też źródłem przeciwutleniaczy, których większość znajduje się właśnie w tej części ziarna.

Ze względu na swoje właściwości coraz większą uwagę skupia się na włączeniu tego produktu do diety codziennej. Polecana jest szczególnie osobom dotkniętym takimi schorzeniami jak cukrzyca, otyłość, zła przemiana materii czy podwyższony poziom cholesterolu. A także osobom przeciążonym pracą umysłową i uczącym się, borykającym się z problemami dermatologicznymi oraz pękającymi naczynkami. Jest idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ nie zawiera białek glutenowych. Z mielonej łuski można przygotowywać napary z dodatkiem cynamonu i suszonych owoców lub dodawać płaską łyżeczkę do jogurtów, kefirów czy też sosów.

Autor:
Marta Krynicka Orzech Zielarnia24.pl