KURS ZAWODOWY ZIELARZ FITOTERAPEUTA W WARSZAWIE
KOD ZAWODU 323009, TERMIN 26.03.2021 - 07.05.2022 - 320 GODZIN
NATUROPATA - KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323009
KURS NATUROTERAPII W WARSZAWIE, 24-25.10.2020 - 6.03.2022 - 18 ZJAZDÓW

Ale babki

Ziołolecznictwo wykorzystuje kilka gatunków z rodziny babkowatych. Najpopularniejsze to oczywiście babka lancetowata i babka zwyczajna. Ale coraz większym uznaniem cieszą się babka jajowata oraz babka płesznik.

Babka płesznik (Plantago psyllium L.) znalazła zastosowanie w walce z zaparciami.
Surowcem zielarskim jest nasienie babki płesznika, którego łupina zawiera 10-15% śluszu. Nasiona podane doustnie przechodzą niestrawione do dalszych odcinków jelita, powodując silne pęcznienie treści i pobudzając ich perystaltykę. Dzięki tym właściwościom polecane są jako delikatny środek przeczyszczający dla niemowląt i małych dzieci, a także kobietom w ciąży, ponieważ skutecznie zastępuje inne, nieraz gwałtownie i silnie działające, środki przeczyszczające. Działanie następuje po 12-24 godzinach lub nawet później.

Babka jajowata (Plantago ovata Phil.) również pomaga leczyć dolegliwości jelitowe takie jak zaparcia, oraz biegunki. W jej nasionach i łuskach znajdują się substancje, które pod wpływem wody produkują duże ilości śluzu. Dzięki tym właściwościom nasiona zmiękczają konsystencje masy kałowej oraz pobudzają perystaltykę jelit.
Nasiona i łuski babki maja właściwości osłaniające. Mogą być stosowane podczas choroby wrzodowej. Zioła wypite trzy godziny przed posiłkiem wywołują w żołądku uczucie nasycenia, dzięki czemu łatwiejsze staje się kontrolowanie posiłków. Z tego powodu babka jajowata zalecana jest osobom walczącym z nadwagą.

Autor:
Marta Krynicka Orzech Zielarnia24.pl