Zarówno owoce, jak i kwiaty, suszone liście oraz kora odarta z młodych gałązek są surowcem leczniczym. Napary z liści stosuje się, jako środek moczopędny i żółciopędny, a napary z kory - jako środek wzmacniający i pobudzający. Odwar i nalewkę z owoców warto pić przy biegunkach.
W medycynie naturalnej owoce dereni wykorzystywane są do łagodzenia stanów gorączkowych oraz w schorzeniach jelitowo-żołądkowych. Ze względu na duża zawartość witamin owoce dereni stanowią doskonałe uzupełnienie jesiennej diety. Zawierają tyle witaminy C co cytryny, są też bogate w witaminę P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, oraz poprawia przypływ krwi, obniża ciśnienie, działa przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo. Dereń jest źródłem witaminy A, która poprawia wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci. Oprócz witamin owoce dereni są bogate w makro- i mikroelementy (głównie związki żelaza), flawonoidy (działające przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i moczopędnie), kwasy organiczne, antyoksydanty, biostymulatory, pektyny, garbniki, cukry (około 10–13%) oraz inne cenne substancje mineralne.
Czerwone, walcowate owoce dereni jadalnej dojrzewają od sierpnia do października
Ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych mogą być wykorzystywane do naturalnego zakwaszania przetworów owocowych. Z owoców sporządza się soki, galaretki, nalewki (dereniówka), wina, dżemy, kandyzuje się je i suszy, można także łączyć je w przetworach ze słodkimi owocami, np. jabłkami.
Autor:
Marta Krynicka Orzech Zielarnia24.pl


