KURS ZAWODOWY ZIELARZ FITOTERAPEUTA W WARSZAWIE
KOD ZAWODU 323009, TERMIN 26.03.2021 - 07.05.2022 - 320 GODZIN
NATUROPATA - KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323009
KURS NATUROTERAPII W WARSZAWIE, 24-25.10.2020 - 6.03.2022 - 18 ZJAZDÓW

Kawa czarna czy zielona ?

Niezastąpiony smak i aromat czarnej kawy jest nam dobrze znany, ale co wiemy o kawie zielonej?
Kawa zielona to surowe, niepalone ziarno jagód kawowca. W porównaniu z kawą paloną jest ona bardziej cierpka i pozbawiona charakterystycznego aromatu. Surowa kawa jest dostępna w handlu z myślą o tych, którzy chcą wypalać ją samodzielnie.

Ekstrakt z zielonej kawy zyskał sławę jako skuteczny środek wspomagający odchudzanie. Proces palenia kawy wpływa na jej skład. Wysoka temperatura powoduje, że niektóre związki fenolowe ulegają zniszczeniu. Z drugiej strony na skutek serii reakcji chemicznym zachodzących pod wpływem ciepła kawa zostaje wzbogacona w inne składniki, które pełnią rolę antyoksydantów. Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne wykazują nie kawy zielone, ale te poddane prażeniu w niższej temperaturze (tzw. kawy o jasny i średni stopień palenia).

Surowa kawa wyróżnia się tym, że zawiera więcej kwasu chlorogenowego niż palona. Kwas chlorogenowy jest silnym przeciwutleniaczem i może hamować rozwój różnych schorzeń. Wykazuje działanie hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę, ułatwiające jej regenerację). Kwas chlorogenowy zmniejsza też wchłanianie glukozy, przez co ogranicza kumulację w organizmie zapasów węglowodanów i tłuszczów oraz sprzyja nasileniu spalania tkanki tłuszczowej. Efekt ten dodatkowo wzmacniany jest przez kofeinę, która od dawna zaliczana jest do substancji pobudzających metabolizm. Zawartość kofeiny w kawie surowej jest około 5% niższa niż w kawie palonej.

Wiosenne odchudzanie stało się już corocznym rytuałem, ale pamiętajmy że jego skuteczność w dużej mierze zależy od naszej diet i aktywności fizycznej.

Autor:
Marta Krynicka Orzech Zielarnia24.pl