Terapeuta Żywieniowy

SPECJALISTYCZNY KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323090

  • CEL KURSU, KOD ZAWODU: Celem kursu jest uzyskanie kompetencji i kwalifikacji w zakresie zawodu „Terapeuta żywieniowy”, kod zawodu 323090 – podstawa prawna Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014, Dz. U. 2014, poz. 1145, w sprawie kwalifikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania.
  • ORGANIZATOR: Kurs tworzony przez Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych  oraz ośrodek wsparcia terapeutycznego Holistic Home Monika Ciszek – Skierczyńska. Wśród prowadzących m.in. dr E. Kuchowicz, dr A. Oponowicz, dr K. Kopczyński, M. Ciszek – Skwierczyńska, dr N. Sendkowska – Wysocka,dr J. Kiegiel, M. Hołub, D. Gudaniec, P. Łysoniewski, K. Smoczkiewicz – Karska, J. Pargieła, N. Dąbrowska oraz praktycy terapeuci, lekarze i dietetycy.
  • GRUPA DOCELOWA: Kurs jest adresowany głównie do osób zajmujących się tematyką zdrowia, naturalnych metod odżywiania, fitoterapią, dietetyką oraz terapiami naturalnymi w profilaktyce i utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wymagane wykształcenie minimum średnie profilowane – ze względu na specjalistyczny charakter kursu niezbędna jest podbudowa kierunkowa z wyżej wymienionych zakresów, w tym m.in. kursów zawodowych.
  • SPOSÓB REALIZACJI KURSU: Czas trwania kursu:  220 godzin zegarowych, realizowanych podczas 12 zjazdów sobota-niedziela (jeden weekend w miesiącu od kwietnia 2022 do kwietnia 2023), w formie bezpośredniej lub hybrydowej – istnieje możliwość realizacji teoretycznej części kursu w wersji zdalnej.
  • TERMINY ZJAZDÓW – 12 zjazdów dydaktycznych i egzamin:
    1. 2-3 kwietnia 2022
    2. 7-8 maja 2022
    3. 4-5 czerwca 2022
    4. 23-24 lipca 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
    5. 13-14 sierpnia 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
    6. 10-11 września 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
    7. 1-2 października 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
    9. 3-4 grudnia 2022
    10. 21-22 stycznia 2023
    11. 18-19 lutego 2023
    12. 18-19 marca 2023
    13. 15-16 kwietnia 2023 – egzamin
    System hybrydowy pozwala na realizację zajęć teoretycznych drogą internetową, zajęcia terenowe praktyczne ze wskazaniem do obecności osobistej. Egzamin we wspólnie ustalonym terminie, 16 kwietnia 2023, w Warszawie. Na  egzaminie obecność obowiązkowa.
  • MIEJSCE REALIZACJI ZAJĘĆ: Miejsce realizacji zajęć: forma hybrydowa łącząca naukę zdalną oraz wykłady i zajęcia praktyczne w kontakcie bezpośrednim:
    – wykłady: Centrum Vizja, Warszawa, ul. Okopowa 59 (możliwość nauki zdalnej)
    – zajęcia praktyczne: Herbinarium, Biskupiec, Biesowo 2 (sugerowany udział osobisty).
    Podczas zajęć terenowych zakwaterowanie i wyżywienie po stronie uczestnika. Instytut Zielarstwa może wskazać opcjonalną bazę noclegową, gwarantującą dobrą jakość odpoczynku.
  • TEMATYKA KURSU, PROGRAM:
    Zakres przedmiotów i treści programowych – z podziałem na bloki tematyczne:
    1. Blok medyczny:
    – wybrane elementy anatomii i fizjologii człowieka – układ pokarmowy, układ nerwowy
    – wybrane elementy patofizjologii szczegółowej człowieka
    – wprowadzenie do psychologii
    – psychosomatyka
    – mikrobiota i bakterie jelitowe
    – diagnostyka i interpretacja wyników badań
    – diagnostyka w chorobach żołądka i jelit
    – definicje i pojęcia dotyczące zaburzeń odżywiania i chorób towarzyszących
    – medyczne aspekty dotyczące nietolerancji, alergii i nadwrażliwości pokarmowych, anoreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne
    – medyczne aspekty nadwagi i niedowagi, nawyków żywieniowych
    – choroby i jednostki chorobowe towarzyszące zaburzeniom odżywiania (m.in. nadwaga, niedowaga, jelito drażliwe, celiakia, zaparcia, biegunki, wymioty, choroby przełyku, wątroby, żołądka i jelit, cukrzyca, insulinooporność, hormonalne podłoże nadwagi i niedowagi)
    – zaburzenia odżywiania na poziomie komórkowym
    – wpływ żywienia na pracę mózgu i aktywność psychiczną człowieka
    – interakcje leki – zioła – żywność – suplementy i odżywki
    – bezpieczne odchudzanie – jako proces i terapia
    2. Blok dietetyczny:
    – odżywianie człowieka w poszczególnych etapach życia
    – fizjologia odżywiania i głodu
    – stereotypy w zakresie żywienia: najedzony czy odżywiony?
    – dietetyka funkcjonalna
    – bezpieczeństwo żywności i żywienia
    – toksykologia żywności, dodatki do żywności
    – wybrane typy diet – wege, wegan, bezglutenowe itp.
    – dietetyka wg medycyny chińskiej
    – dietetyka i żywienie wg św. Hildegardy
    – probiotykoterapia
    – nutraceutyki i novel food
    – dieta food map
    – super foods, zioła i rośliny o wartościach odżywczych
    – suplementy, witaminy i minerały – właściwości, dawkowanie, wskazania i przeciwskazania
    – jedzenie intuicyjne
    – dieta roślinna u pacjentów z zaburzeniami odżywiania – doświadczenia z gabinetu terapeutycznego, omówienie przypadków
    3. Blok fitoterapeutyczny:
    – fitoterapia wybranych zaburzeń układu pokarmowego
    – elementy fitoterapii układu nerwowego
    – fitoterapia wspierająca proces terapeutyczny w poszczególnych zaburzeniach odżywiania (zaburzenia pracy wątroby, żołądka, jelit, nietolerancje, reksje, bulimia, nadwrażliwości)
    – witaminy i minerały w ziołach i roślinach leczniczych
    – rośliny aromatyczno-przyprawowe
    – zioła i przyprawy w diecie Św. Hildegardy
    – fitokanabinoidy jako wsparcie psychiki i procesu terapeutycznego
    – konopie a praca z psychiką i ciałem
    – grzyby i ich wartości odżywcze w diecie
    – rośliny starych i zapomnianych odmian stosowane w odżywianiu
    – fakty i mity dotyczące wybranych składników diety
    – zioła kulinarne
    4. Blok specjalistyczny:
    – żywienie dojelitowe i pozajelitowe
    – dieta i żywienie pacjentów onkologicznych (w trakcie leczenia oraz rekonwalescencji)
    – dieta u pacjentów z koleostomią
    – dieta i postępowanie żywieniowe u pacjentów po zabiegach bariatrycznych
    – żywienie w chorobach przewlekłych i podczas rekonwalescencji
    5. Blok sportowy:
    – sport jako wsparcie terapii w zaburzeniach odżywiania
    – rola sportu w redukcji stresu i wzmacnianiu psychiki
    – diety, suplementy i odżywki dla sportowców
    – odchudzanie jako element modelowania sylwetki
    – odżywki stosowane w bezpiecznym budowaniu tkanki mięśniowej
    6. Blok terapeutyczny:
    – szczegółowe omówienie poszczególnych zaburzeń odżywiania – definicje, przyczyny objawy, skutki (m.in. reksje, bulimia, kompulsywne objadanie, uzależnienie od cukru itd)
    – psychodietetyka
    – zaburzony obraz ciała, skutki niskiej samooceny
    – diagnostyka i rozmowa motywacyjna w przypadku zaburzenia odżywiania
    – emocje a odżywianie: rozpoznawanie emocji, redukcja stresu, kontrola złości
    – praca z dodatkowymi czynnikami podtrzymującymi terapię
    – trening umiejętności społecznych, kontrola impulsów
    – formy terapii: indywidualna, grupowa, rodzinna, holistyczna
    – praca z dziećmi i młodzieżą w terapii zaburzeń odżywiania
    – techniki zapobiegania nawrotom choroby
    – holistyczne podejście do pacjenta – ciało, umysł, emocje, otoczenie
    – terapie zaburzeń odżywiania a współpraca międzydyscyplinarna wśród lekarzy i terapeutów
    – terapeuta żywieniowy – zakres zadań i możliwości działania, relacja terapeuta – pacjent, komunikacja i praca w gabinecie
    – pomoc systemowa – gdzie szukać wsparcia, terapeuci, leczenie specjalistyczne, opieka po powrocie do codzienności
    7. Blok praktyczny – praktyczne przepisy i wspólne gotowanie:
    – kuchnia wege i wegan
    – dzika kuchnia i żywieniowy survival
    – kuchnia św. Hildegardy
    – kuchnia staropolska i regionalna w terapii żywienia
    – kiszonki, octy
    – słodycze i desery bez cukru, glutenu, nabiału
    – herbaty i napary ziołowe w diecie
    – elementy kuchni egzotycznej
    – dania i przepisy dla szczególnych wskazań dietetycznych
  • FORMA ZAKOŃCZENIA KURSU, DOKUMENTY KOŃCOWE: Kurs zakończony egzaminem pisemnym. Po pozytywnym ukończeniu kursu wydajemy certyfikat potwierdzający nabycie kwalifikacji i kompetencji zgodnie z kodem zawodu 323090 – Terapeuta żywieniowy
  • OPŁATY: Koszt kursu: wpłata jednorazowa – 6500 zł (przy zgłoszeniu) lub 12 rat po 580 zł każda (opłaty ratalne płatne od kwietnia 2022 do marca 2023). Opłata rejestracyjna (zadatek) 200 zł, płatna podczas zgłoszenia uczestnictwa. Wystawiamy faktury.
  • DANE DO WPŁAT: Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, mBank, nr rachunku 30 1140 2004 0000 3402 7648 2801
  • ZGŁOSZENIA, REKRUTACJA: Rekrutacja jest już otwarta – zapytania i zgłoszenia należy kierować: – na adres mail: biuro@instytutzielarstwa.pl, warsztaty@instytutzielarstwa.pl – pod numer telefonu: 784 911 403 asystent Michał, 666 828 880 Weronika.
  • Dokumenty zgłoszeniowe gwarantujące miejsce na kursie to: – wypełniony formularz zgłoszeniowy – podpisana zgoda RODO – ksero lub skan potwierdzenia ukończenia kierunkowej szkoły średniej lub wyższej, kursu kierunkowego – potwierdzenie opłaty rejestracyjnej. Powyższe dokumenty należy przesłać drogą elektroniczną na mail: biuro@instytutzielarstwa.pl

Szybki Kontakt

Zostaw nam swój adres mailowy i numer telefonu, a skontaktujemy się z Tobą!