KURS ZAWODOWY ZIELARZ FITOTERAPEUTA W WARSZAWIE
KOD ZAWODU 323009, TERMIN 26.03.2021 - 07.05.2022 - 320 GODZIN
NATUROPATA - KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323009
KURS NATUROTERAPII W WARSZAWIE, 24-25.10.2020 - 6.03.2022 - 18 ZJAZDÓW

CZY ROŚLINY MOGĄ LECZYĆ NOWOTWORY

Artykuł jednego z ekspertów w fitoterapii, lekarza z wykształcenia, współtworzącego firmę BONIMED - Krzysztofa Błechy. Preparaty przygotowane według receptur Ojca Grzegorza Sroki nawiązują do najlepszych zielarskich tradycji, a odpowiadają na najnowsze zagrożenia zdrowia.
Czy rośliny mogą leczyć nowotwory?
Nowotwory są drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów na świecie. W 2008r. z ich powodu zmarło 7,6 mln ludzi, co stanowi ok. 13% wszystkich zgonów. Zgodnie z przewidywaniami, w 2030r. liczba ta przekroczy
11 mln . Ma to związek ze starzeniem się społeczeństwa, nieprawidłowym stylem życia i niewłaściwym żywieniem. Liczba chorych na choroby nowotworowe według różnych źródeł nieco się różni, ale wszyscy zgodnie stwierdzają, że  tendencja jest wzrostowa. Wedle danych Międzynarodowej Agencji Badania Raka (IARC)
w roku 1980 liczba nowych zachorowań na nowotwory przewodu pokarmowego na świecie wynosiła niecałe 2 mln. W 2000 przekroczyła 3 mln a szacuje się, że w 2020 r. będzie ona wynosiła ok. 4,5 mln .
DIETA MA ZNACZENIE.
Profesor Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w swej książce pt. „Nowotwory złośliwe – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania”,  informuje, że przyczyny  aż jednej trzeciej  wszystkich typów nowotworów mają związek  z dietą. Zatem zmiana sposobu odżywiania może im zapobiec. Dieta, która w obecnych czasach ma najwięcej zwolenników opiera się na zasadach kuchni śródziemnomorskiej.
Wiąże się to m.in. z unikaniem ciężkostrawnych, smażonych mięs, produktów wędzonych, grillowanych na ogniu jak i konserwowanych, a także tych, których spożywanie prowadzi do otyłości. Domniemywa się, że spożywanie pewnych produktów takich jak owoce, warzywa, oliwa i błonnik  prowadzi do zapobiegania rozwojowi nowotworów.
Powstawaniu nowotworów może prawdopodobnie także sprzyjać  brak pewnych mikroelementów w diecie takich  jak  np. selen. Takiego zdania jest znany  onkolog i genetyk  prof. Jan Lubiński z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Selen  pomaga  w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i  w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego  oraz  tarczycy. Jednym z najlepszych naturalnych źródeł selenu jest znany i ceniony grzyb – borowik szlachetny. Ekstrakt z tego grzyba znalazł się m.in. w składzie preparatu Bofonginn kompleks.
MUSIMY JEŚĆ JAGODY BOGATE W ANTYOKSYDANTY.
Istnieje wiele doniesień naukowych, które sugerują, iż przyczyną powstawania i rozwoju nowotworów jest nadmiar wolnych rodników, które mogą uszkadzać m.in. materiał genetyczny, poprzez wywołanie mutacji.
Niektóre składniki roślinne np. polifenole zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji, wywoływanych przez różne czynniki mutagenne. Jeśli jednak zmiany nowotworowe już się pojawią to stosowanie ekstraktów roślinnych bogatych w polifenole hamuje przypuszczalnie ich rozwój.
Ciemno czerwone barwniki – antocyjany, występujące w owocach winogronowych, a zwłaszcza w jagodach mogą chronić nasze geny –  trzeba tylko z nich korzystać regularnie .
Antymutagenną aktywność antocyjanin z aronii sprawdzono wykonując standardowy test Amesa oraz badania hodowli ludzkich limfocytów .
Zbadano preparaty z winogron, czarnych jagód i aronii, aby wstępnie ustalić
ich przydatność w zapobieganiu rakowi  jelita grubego . Do hodowli komórek
jelita (zdrowych i nowotworowych) dodano rozpuszczony ekstrakt i obserwowano je  przez 72 godziny. Wszystkie ekstrakty roślinne hamowały wzrost komórek rakowych, ale najsilniej działał ekstrakt z owoców aronii!
Wzrost  komórek nowotworowych  pod wpływem  aronii  został zahamowany w 50% po 48 godzinach  obecności
25 μg/ml ekstraktu . Co najważniejsze: niskie stężenia ekstraktów nie hamowały wzrostu normalnych komórek.

Priorytetowym obszarem badań właściwości przeciwnowotworowych jest hamowanie angiogenezy, czyli tworzenia się naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym. Owoce jagodowe mogą mieć duże znaczenie także w tym zakresie. W  procesie wzrostu naczyń ważną rolę odgrywa czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego (VEGF). Okazało się , że każdy z ekstraktów jagodowych in vitro hamował aktywność czynnika proliferacyjnego komórek śródbłonka VEGF oraz hamował angiogenezę.
INNE ROŚLINY DZIAŁAJĄCE POTENCJALNIE PRZECIWNOWOTWOROWO.
Herbata  także jest  podejrzewana o zapobieganie powstawania nowotworów.
Na przykład, u ponad 8000 Chinek codziennie pijących zieloną herbatę rzadziej występował rak sutka. Znacznie mniej przypadków raka żołądka stwierdzono u osób pijących dużo herbaty . Częstość występowania zmian nowotworowych gruczołu krokowego jest podobna w Azji i w krajach zachodnich, ale tam, gdzie pije się dużo herbaty rzadziej prowadzą one do rozsiania nowotworu i zgonu.
Czerwone wino zawiera w swym składzie resweratrol.
Indukuje on  obumieranie komórek raka wątroby, ale nie działa tak na normalne limfocyty we krwi .
W badaniach naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rochester
(USA) prowadzonych na komórkach ludzkiego raka trzustki zaobserwowano, iż resweratrol zakłóca aktywność mitochondriów tych komórek powodując powstawanie wolnych rodników tlenowych. Ma to niszczący wpływ na te komórki.
Połączenie resweratrolu i radioterapii sprawiało, że komórki raka trzustki ginęły szybciej niż przy samej radioterapii . W fitoterapii zamiast wina często stosuje się wyciągi ze skórek winogron bogate w resweratrol.
Czarnuszka siewna – naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona  w Waszyngtonie
na konferencji amerykańskiego stowarzyszenia na rzecz badań nad rakiem (AACR), przedstawili  efekty  badań  wpływu nasion czarnuszki siewnej na nowotwór  trzustki u myszy.
Stwierdzili oni, iż w 67% przypadków guzy uległy wyraźnemu zmniejszeniu pod wpływem czarnuszki. Nasiona te  wykazują  też silne działanie przeciwzapalne. Istnieją doniesienia o pozytywnym
efekcie stosowania czarnuszki siewnej w raku jelita u zwierząt laboratoryjnych .

Kolejną rośliną, która  może  korzystnie oddziaływać na nasz organizm, zapewniając mu zdrowie jest grzyb zwany czarną hubą (Inonotus obliquus – Błyskoporek podkorowy). Poświęca mu sporo miejsca w swoim opracowaniu  „Grzyby nadrzewne w innym świetle – użytkowanie owocników” prof. Andrzej Szczepkowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,  podkreślając jego wielowiekową tradycję spożywania na terenie Polski i prozdrowotne właściwości. Jest on do tego stopnia ceniony, iż  już w 1956 r. Ministerstwo Zdrowia ZSRR zatwierdziło instrukcje stosowania tego grzyba oraz zezwoliło na wprowadzenie na oficjalny rynek  gotowych preparatów z czarną hubą . Są one nadal na półkach aptecznych Rosji oraz krajów byłego ZSRR. O sprzyjających zdrowiu własnościach odwaru z czarnej huby pisał w swoim podręczniku , prof. Aleksander Ożarowski już w 1980 roku i prowadził nad nią badania do roku 2011, twierdząc, iż jest wielką nadzieją dla pacjentów z chorobą nowotworową. Niestety prof. Ożarowski zmarł przed ukończeniem programu badawczego w wieku 96 lat.
ROLA ROŚLIN W LECZENIU CHOROBY NOWOTWOROWEJ.
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że zioła leczą nowotwory lub im zapobiegają. Jednakże informacje, które przynosi nam współczesna nauka dają nadzieję, że zostanie to niedługo udowodnione.
Do tej pory działanie przeciwnowotworowe niektórych roślin wykazano jedynie opierając się o badania wykonane  na komórkach i tkankach nowotworowych oraz zwierzętach laboratoryjnych. Badań na ludziach chorych przeprowadzono bardzo mało. Badań jednoznacznie wskazujących na zmniejszanie ryzyka choroby nowotworowej nie ma w ogóle. Zatem nie ma jak dotychczas wystarczających dowodów naukowych zgodnych z medycyną opartą na faktach, aby formułować kategoryczne wnioski, że rośliny leczą nowotwory. Podobnie nie można jednoznacznie stwierdzić antynowotworowego oddziaływania ziół obecnych w żywności.
To, że preparaty roślinne działają przeciwnowotworowo, zapobiegają nowotworom czy też zmniejszają ryzyko ich powstania to przy obecnym stanie wiedzy naukowej jedynie przypuszczenie.
Ludzie chorzy na nowotwory lub nimi zagrożeni powinni jednak spożywać produkty o potencjalnie prozdrowotnych własnościach, zwłaszcza gdy ich spożywanie  jest bezpieczne.
Takie jest nasze zdanie oparte na danych naukowych zebranych np. w książce „Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia” oraz 50-letnim doświadczeniu fitoterapeutycznym Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza.
BOFONGINN KOMPLEKS – TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ.
Bofonginn kompleks jest produktem, który zawiera w swym składzie większość z opisanych w artykule roślin. Polecamy go spożywać: 3 razy dziennie po 5 ml. Przy dłuższym spożywaniu syropu zachować 7 dni przerwy pomiędzy kolejnymi butelkami. Nie spożywać dłużej niż 6 miesięcy, w przeciwnym wypadku po 6 miesiącach spożywania syropu zrobić 1 miesiąc przerwy.
Chorym na nowotwory zalecamy ponadto suplementację następującymi naturalnymi preparatami:
1. Apibon – sytumuluje odporność organizmu ( 3 x dz. 1 kapsułka). Po 1 miesiącu zrobić 2 tygodnie przerwy i ponowić kurację.
2. Krople Nefrobonisiol – stymuluje odtruwającą funkcję nerek (2 x dz. 1 łyżeczka). Po 1 miesiącu zażywania zrobić 1 tydzień przerwy i stosować nadal.
3. Alerbon - Olej z czarnuszki (3 x dz. 1 kapsułka). Hepatobon – stymuluje odtruwającą funkcje wątroby, poprawia trawienie, działa antyoksydacyjnie. (3 x dz. 1 kapsułka).
4. Hepatobon – stymuluje odtruwającą funkcję wątroby, poprawia trawienie, działa antyoksydacyjnie. (3 x dz. 1 kapsułka).


Należy pamiętać, że przedstawione informacje nie mogą być podstawą do rezygnacji z przepisanych przez lekarzy leków i zastąpienia ich ziołami. Takie działania należy pozostawić do indywidualnej decyzji lekarskiej.

lek. med. Krzysztof Błecha
Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki
powrót